pühapäev, 13. märts 2011

Merekarbid jahimehe moodi

Avastasin Stockmann'i kalaletist uued karbid. Jäin nende tuvastamisega veidi hätta, sest ingliskeelse sõna mussel vastuseks sain ainult seda infot, mis puudutab meil tuntud nn sinimerekarpe. Selgus, et tegemist on merekarpidega, mille ingliskeelne vaste on clam. Musselid ehk sinimerekarbid on tegelikult rannakarbid. Ehk siis edaspidi räägin rannakarpidest ja merekarpidest. Muide, merekarpe on palju erinevaid - tillukestest südakarpidest suurte kammkarpideni välja. Välimuse järgi otsustades ostsin kõige tavalisema versiooni mercenaria mercenaria.

Meremandel e koera südakarp, glycymeris glycymeris.
Merekarpe eristab rannakarpidest see, et esimesed avanevad kokkamisel alles siis, kui on lõpuni valmis küpsenud. Ja et need tuleb kohe tulelt tõsta kui on avanenud - vastasel korral läheb liha kõvaks.

Merekarbist saab kaks korda suurema ampsu kui rannakarbist ja liha on tal veidi vähem õrn.

Kokkamisel kasutasin oma lemmikretsepti valge veini, koore ja Santa Maria jahimeheseguga. Tommasi Soave 2009 sobis roa kõrvale ideaalselt.

Asjast huvitatutele soovitan merekarpidega tutvumiseks allreceipes.com saiti.

Kommentaare ei ole: