reede, 9. märts 2012

Aurusaunas küpsetatud angersäga

Aeg-ajalt olen jaekaubanduse kalalettides näinud mingit uut kolli - ängersäga. Foorumites kirjutatakse, et on sama hea kui angerjas, ainult vähem rasvane. Hea kraam marineerimiseks ja suitsutamiseks. Info on olnud piisav, et uudishimu tekitada.

Täna võin öelda, et mul on uus lemmik. Tegemist on tõesti väga maitsva kalaga. Ja maitse on naturaalselt hea, mitte kokkamise tulemus. Kalal on palju liha ja luid minimaalselt. Peened pindluud üldse puuduvad.

Alljärgnev on selline retsept, mis kala maitsel laseb esile tulla ja sobib esmaseks proovimiseks. Kinnitan, et tegemist on hea alternatiiviga eesti rahvuskalale lõhele ning pangaasiuse ja tilaapia võite sootuks unustada.

Nimetet kala, muide, kasvatab eesti mees Avo Leok. Suur kummardus minu poolt.

Angersäga on selline kala, mida saab ahjus küpsetada nagu piimapõrsast - säilib efektne välimus ja õuna saab ka suhu panna kui vaja. 2-kilone kala sobib piduroaks suuremale seltskonnale.

Kala küpsetamiseks on vaja täidist:
  • hakitud suurem sibul
  • veerandik hakitud juursellerit
  • peotäis tilli
  • soola
  • pipart
  • pescadori kalamaitseainesegu (Piprapoest saab)
  • poole laimi mahl
Sega täidise komponendid, täida kala kõht ja õmble kinni. Mul läks õmblemiseks vaja naasklit - nahk on tõeliselt kõva ja küpsedes ei lagune. See võimaldabki efektset serveeringut. Tee käed õliseks, määri kala õliga ja kata pescadori seguga.

Küpseta rostbiifi pannil (see restiga pann, mis hoiab liha pannist kõrgemal) 180 kraadi juures fooliumi all 1,5 tundi. Pannile kala alla pane vesi koos peotäie tilliga - see tekitab fooliumi alla "aurusauna". Eemalda foolium ja lase lahtiselt veel tunnike küpseda.

Tõsta kala pannilabidate abil kandikule ja dekoreeri värske salati, ananassi ja paprikaga. Serveeri roog kala kõhust võetud täidise ja šerris röstitud kikerhernestega.

Selle roa kõrvale sobib suurepäraselt Rieslingi ja Gewürztramineri segu.

2 kommentaari:

poolhäälne ütles ...

Kas ma saan õigesti aru, et kala peab ahjus kokku olema 2 ja pool tundi? Kas palju ei ole?

Treener ütles ...

Eks täpne aeg sõltub kala suurusest. Ma kontrollisin kõige paksemast kohast - lühemal küpsetamisel oli liha selgroo küljes kinni ja verine.