pühapäev, 1. november 2015

Grillitud kalmaar sidruni-ingveri marinaadis

Stockmannis ja vahel ka Maximas XXX on müügil hästi jämedat kalmaarifileed, kohati isegi 5 cm paks. Sellest fileest lõika nii 2 cm paksused viilud ja pane enne grillimist vähemalt 30 minutiks marinaadi.

Marinaadi jaoks sega kokku poole sidruni mahl sortsu neitsioliiviõliga. Haki juurde pool peotäit punet (sobib ka kuivatatud) ja riivi paar sentimeetrit ingverit. Lisa paar keerdu soola- ja valge pipra veskist. Masseeri kalmaaritükid marinaadiga korralikult läbi ja pane seisma.

Grillimiseks kasuta söegrilli või grillpanni. Sõltuvalt kuumusest ja tükkide paksusest grilli mõlemalt poolt 1-2 minutit. Mitte mingil juhul rohkem. Kuna  kalmaar on vesine tooraine, siis talle grillitriibud hästi peale ei jää.

Piserda grillitud tükid üle veel poole sidruni mahlaga ja serveeri Tuci küpsisega. Assaraks!

Värsked merekarbid õrnas marinaadis

Komistasin Stockmannis järjekordselt värskete mereandide otsa, sel korral olid müügil väga mõistliku hinnaga meremandlid. Kuna minu lemmikretseptiga tehes jäid nad pehmuselt ja tekstuurilt sinikarpidele alla, siis otsisin alternatiive. Retsepte leidub erinevaid, kuid silma jäid netikommentaatorite arvamused, et toorelt on ikka kõige parem. Mõeldud - tehtud. Kuna sushiäädikat mul kodus on ja paar shalotti ka vedeles külmkapis, siis tegin neist kahest komponendist õrna kastme. Hakkisin shalotti võimalikult peeneks ja valasin äädikaga üle. Imelihtne.

Lihtne ei ole elusate merekarpide avamine. Neid peab võluma ja hoidma laua peal ükshaaval eraldi. Kui nad ennast paotavad, siis on vaja kohe nuga vahele saada. Kätte võtmisel nad panevad ennast klõpsti kinni. Kui juba nuga vahel, siis saab ka karbi lahti.

Ja ega muud polegi kui et murrad ühe karbipoole ära, paned lihale teelusikatäie marinaadi ja otse suhu. Mmmm.....