laupäev, 28. november 2009

Rostbiif

Elus esimest korda tegin rostbiifi ja tuli välja super. Väga head juhised sain Toidutarest. Balti jaama turult sai hangitud üks sisefilee, mille keskmise osa panin carpacchio jaoks kõrvale, jämedama ja peenema otsa sidusin nööriga rostbiifi briketiks.

Hõõrusin liha rohke pipraseguga ja panin ööpäevaks marineeruma. Marinaadi segasin kokku sojakastmest, õunaäädikast, heledast suhkrusiirupist. Oleks võinud panna ka küüslauku, tüümiani ja õli. Järgmisel korral seda kindlasti teen.

Järgmisel päeval hankisin Stockmannist spetsiaalse restiga küpsetusnõu, et liha ei puutuks panni ja väljanõrguvate mahladega kokku. Ajasin ahju 250 kraadi peale kuumaks. Võtsin liha marinaadist, kuivatasin ja hõõrusin korralikult soola ja pipra seguga kokku.

Nagu õpetuses kirjas, lasin lihal 15 minutit kõva kuuma käes pruunistuda. Seejärel keerasin ahju 175 kraadi peale, pintseldasin liha marinaadiga (millele olin eelnevalt lisanud õli) ning küpsetasin sisetemperatuurini 55 kraadi. Küpsemise käigus pintseldasin liha iga 10 minuti järel.

Enne lahti lõikamist lasin lihal veidi jahtuda. Kui noa sisse lõin, siis mahla lausa purskas. Kolmandik praest kadus maitsmise käigus mõne minutiga. Mekkimist ja ohkimist jätkus terveks päevaks.

3 kommentaari:

Vali Dool ütles ...

Rannahooaeg juba poole aasta pärast ja rsk inspireerid siin nii :(

Aga peab ikka vist proovima. Muidu ei teagi.

Henz ütles ...

Hei

Küpsetad ikka 175, mitte 75 kraadi juures?

Treener ütles ...

Tänud, parandasin ära. 175 on õige. 150 sobib ka kui on rohkem aega oodata.