pühapäev, 10. juuni 2007

Usbeki plov

Usbeki plov
Kursavend, kes on pooleldi usbekk, õpetas mind õiget plovi tegema. Pean tunnistama, et minu varasemad plovi kogemused on tekitanud sellest toidust väga vale ettekujutuse. Näiteks selgus, et ei tomat ega tomatipasta pole plovi osa. Naljaga pooleks leppisime kokku, et kui on õige asi, siis on plov; aga kui on mingi muu asi (valesti tehtud), siis on pilaff.

Niisiis, plovi tegemiseks on vaja võrdsetes osades lambaliha, porgandit ja riisi (nt. 1+1+1 kg jätkub kuni 10 inimesele). Mina isiklikult võtaks lambaliha topelt rohkem, st teeks rikka mehe plovi.

Meie tegime plovi lõkke kohal suures kaanega malmkatlas, mida nimetatakse kazann'iks. Kui seda ei ole käepärast, võib kasutada ka tavalist suurt malmpotti.

Alustuseks pese riis ja pane eraldi nõusse likku. Leotatud riis haudub ühtlaselt ja väiksema tõenäosusega keeb pudruks.

Sulata potis tükk lamba ploomirasva (see on see lumivalge rasv soolikate vahelt) ja prae selle sees soolaga maitsestatud lihatükid söödavalt pehmeks. Kes arvab, et ploomirasv on liiast, võib selle asendada õliga. Ploomirasva tõttu tuleb plovi süüa väga soojalt. Pooleldi jahtunud toit jääb suulakke kinni.

Kui liha on enam-vähem pehme, tuleb lisada peenteks pikkadeks ribadeks lõigatud porgandid ja kiirel tulel need pehmeks praadida. Kui porgand ka pehme, tuleb maitsestada safrani, vürtsköömnete ja barbarissi marjadega (teate küll, need, millest hapusid komme tehti). Poodidest barbarissi ei saa, kuid Tartus on neid põõsaid igas teises aias. Mina sain oma varud Elvast. Soola võib panna rohkem, sest riisi ei maitsestata ja see tõmbab liha soolasust kõvasti tagasi.

Valmista ette küüslauk (1 kg riisi kohta 5 pesa küüslauku). Koori ära ainult välimised kestad, jäta pesad terveks. Vähenda kuumust. Tasanda liha ja porgand potis ja kata need riisiga ühetasaselt. Vajuta küüslaugupesad riisi sisse. Kalla läbi vahukulbi riisile peale eelnevalt keemaaetud vesi. Vahukulpi on vaja selleks, et veejuga ei ajaks riisikihti ebaühtlaseks. Vett pane nii palju, et see ulatub sõrme jagu üle riisi pinna. Kata kaanega ja hauta madalal kuumusel. Kui kuumust on palju, keeb riis pudruks ja ei jää sõmer. Siis on pilaff.

Kui vesi on kadunud ja riis sõmer ja pehme, on plov valmis. Kougi küüslaugupesad välja ja serveeri eraldi. Sega plov korralikult läbi ja naudi kuni on veel kuum. Serveerimisel lisa kinzaa'd. See on koriandri sarnane ürt, mida Tallinna turgudel vene memmed veel müüvad. Kui kinzaa'd ei leia, eks koriander käib kah.

Kogu protsess võtab aega ca 3 tundi. Ja külaliste jaoks teeb toidu alati mees.

Üldiselt pidi plovi retsepte olema sama palju kui usbeki perenaisi. Näiteks magusaid plove tehakse pidupäevadeks ja sinna lisatakse rosinaid või musti ploome.

Kommentaare ei ole: