reede, 22. november 2024

Keedetud lambapea sidruni ja ürtidega (Kefalaki Vrasto)

“Kefalaki Vrasto” pärineb kreeka kultuurist, ja selle nimi tõlgituna tähendab “keedetud väikest pead”. See on traditsiooniline kreeka supp, mis valmistatakse lamba- või kitsepeast, keetes seda koos aromaatsete köögiviljadega, nagu sibulad, porgandid, seller ja loorberilehed. See toit peegeldab kreeka köögi säästlikkust ja oskust kasutada ära kõik looma osad, sh rupskid.

“Kefalaki Vrasto” on tihedalt seotud Kreeka ja Küprose maapiirkondade ja karjakasvatajate kogukondadega ning seda süüakse sageli külmematel kuudel või pidulike söögikordade osana. Lisaks sellele, et see on toitainerikas rammus roog, esindab see ka traditsioonilist aeglase küpsetamise meetodit, mille abil saadakse maitserikkad tulemused koostisosadest, mida tavaliselt ei peeta esmaklassilisteks lihatükkideks. 

Selline näeb välja puhastatud lambapea.

Koostisosad:

  • 1 puhastatud lamba- või kitsepea
  • 2-3 loorberilehte
  • 1 tükeldatud suur sibul
  • 2 porgandit, tükeldatud
  • Pool pead hakitud küüslauku
  • Poole sidruni mahl
  • 1/4 tassi süütut oliiviõli
  • Värske hakitud till ja petersell
  • Sool ja pipar

Valmistamine:

  1. Selline näeb välja pehmeks keedetud lambapea.
    Pane lambapea suurde potti koos vee, loorberilehe, pipara, sibula, küüslaugu, soola ja porganditega.
  2. Keeda 2-3 tundi aegalsel tulel, vahepeal eemalda vaht.
  3. Kui liha on pehme, eemalda lambapea ja tõmba liha lahti. Puhasta keel ja võta kolbast välja aju.
  4. Kurna puljong ja lisa sidrunimahl. Vajadusel tuuni soolaga.
  5. Pane liha, tükeldatud keel ja aju tagasi puljongisse ja kaunista värske tilli või peterselliga.
  6. Serveeri supina koos koorikleivaga.

Kommentaare ei ole: