Mu kallis naine Annely leidis mulle juba esimesel korral pullimunadega ühe retsepti, mille algupära on Kanadas ja mille nimi on Rocky Mountain Oysters. Sisuliselt tähendab see seda, et härjamunad paneeritakse maisihelvestes ja tehakse grillil või pannil mõnusalt krõbedaks. Esimene katsetus õnnestus suurepäraselt. Nüüd proovisin sama retsepti oinamunadega – ütleme nii, umbes 100% ulatuses sama asja. Ja kuna see on retsept, mis on igati säilitamist ja kordamist väärt, panen oma kogemuse siia kirja, samm-sammult.
Samm 1: koorimine
Kõigepealt tuleb aru saada – ja aktsepteerida –, et vahet ei ole, mis munaga on tegemist. Olgu see kanamuna, pullimuna, oinamuna, sinu enda muna või ükskõik milline muu muna: munal on alati koor. Ja see koor tuleb alati eemaldada, et pääseda ligi sellele, mida sa tegelikult süüa tahad.
Kõik on ju keedumuna söönud. Mõni eelistab pehmet, mõni kõva. Lööd muna vastu lauda – krõp, krõp, krõp – ja koor tuleb maha. Pulli- ja oinamunadega laua vastu löömisest paraku palju kasu ei ole. Seal tuleb appi võtta nuga ja käärid ning kest ettevaatlikult lahti lõigata. Aga põhimõte on täpselt sama: eemaldad välise koore ja kogu see nauditav sisu kukub sulle lihtsalt lupsti pihku.
Muide, kogu see ülejäänud välise kesta materjal on väga nauditav sinu lemmikloomadele, nt kassidele.
Samm 2: viilutamine
Kui munad on korralikult kooritud, pestud ja kuivatatud, lõika need lapikut külge pidi pooleks. Tulemuseks on umbes 1–1,5 cm paksused viilud, mida on väga hea edasi töödelda ning hiljem grillida või praadida.
Samm 3: marinaad
Pane munaviilud umbes pooleks tunniks kergesse marinaadi. Mina kasutan selleks:
oliiviõli
veidi laimimahla
natuke soola
musta pipart
Las nad seisavad ja imbuvad. Selle aja jooksul saad rahulikult paneeringu ette valmistada.
Samm 4: paneering
Võta kaks kaussi.
Esimesse löö paar muna lahti, klopi segamini ning lisa veidi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.
Teise kaussi pane suur hunnik maisihelbeid, mille oled eelnevalt piisavalt peeneks purustanud. Pigem tee seda puru rohkem kui vähem – tegelikkuses kulub seda üllatavalt palju.
Maisihelveste hulka sega maitseaineid vastavalt oma eelistusele. Mida iganes tahad, aga üks asi on kindel: küüslaugupulber peab seal sees olema. Mina lisasin veel veidi tšillipulbrit ja suitsutatud paprikapulbrit. Aga see on täiesti vaba looming – pane sinna seda, mis sulle endale meeldib.
Samm 5: küpsetamine
Siin ei ole tegelikult vahet, kas valid grilli, grillpanni või tavalise panni – tegevus on sama.
Kurna munaviilud marinaadist välja, kasta need kõigepealt lahtiklopitud munasse ja seejärel keeruta korralikult maisihelbe-paneeringus, nii et kate jääks mõnusalt paks.
Grillil küpsetades kasuta mõõdukat kuumust ja häid süsi. Pannil praadides: grillpannil piisab vähesest õlist, tavalise panni puhul soovitan pigem umbes pool sentimeetrit õli – korralik kiht. Kuumus olgu keskmine. Prae või grilli mõlemalt poolt umbes 2–3 minutit, kuni paneering on kuldpruun ja krõbe.
Samm 6: serveerimine
Serveeri munad kindlasti tzatziki-laadse kastmega – hapukoor, kurk, küüslauk ja värsked ürdid. Lisaks soovitan munad vahetult enne söömist üle piserdada tirtsu laimimahlaga.
Kõrvale sobib suvaline saiatoode – röstsai, pitaleib või mis iganes parasjagu kätte satub. Lambapiima või annab lisaelamuse.
Maitseelamus on garanteeritud. See on väga õrn, lausa üllatavalt õrn toit. Ja ma julgen kinnitada: ka lastele meeldib. Faktiliselt tõestatud.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar