teisipäev, 15. juuni 2010

Hundisült

Selle pildil oleva koletise otsa komistasin Pärnu Maximas. Tegemist on merihundiga (Anarhichas lupus), kutsutakse veel ka kasskalaks või huntangerjaks. Puhtast uudishimust tahtsin teada, et kuidas selline õudukas maitseb. Maitseb hea. Ja see pole mingi ime, sest tüüp sööb ainult krabisid ja molluskeid, keda purustab oma 2-tonnise survega lõugade vahel.

Liha on õrn, lumivalge ja tiheda kiuga, mis keetmisel ei lagune. Selle omaduse tõttu tegin värdjast sülti.

  • Lõika kala keha juppideks ja pane soola, loorberi, pipra ja laimilehtedega keema. Laimilehed annavad eriliselt hea nüansi. 
  • Eemalda hoolikalt vaht, et sült jääks selge. 
  • Kui liha tuleb luudelt lahti, eemalda kala ja kurna puljong. 
  • Viiluta paar porgandit ja pane need koos suurema sibulaga puljongisse keema. 
  • Vajadusel maitsesta täiendavalt soola-pipra-loorberiga. 
  • Pane želatiin likku. 
  • Kui porgand on pehmeks keenud, lisa peotäis rohelisi herneid ja võta pott tulelt. 
  • Eemalda sibul ja loorber, kurna puljong.
  • Pane porgandiviilud ja herned süldivormi(de) põhja, paiguta nende peale puhastatud kalatükid. 
  • Lahusta kuumas puljongis želatiin (keeta enam ei tohi). Kuna želatiin tõmbab maitseid tugevasti maha, siis vajadusel maitsesta veel kord puljongit. 
  • Kalla puljong süldivormidesse nii, et kalatükid saaksid kaetud. 
  • Pane külma kohta tarretama.

Serveerimisel siputa sült üle laimimahlaga.

Kommentaare ei ole: