- 1 kg elusaid sinikarpe
- 1 keskmine sibul
- 4 küüslaugu küünt
- 2 vart sidrunheina (valged alumised osad)
- 1-2 väikest teravat punast tšillikauna
- 1 klaas valget lauaveini
- kalakastet
- peotäis värsket basiilikut
- laimimahla
- õli
Pese sinikarbid külma veega ja pane nõrguma. Karpidega kolistades tõmbavad kõik elusad karbid oma pooled kõvasti kokku. Lahtised karbid on surnud ja need viska minema.
Haki küüslauk, sibul, tšilli, sidrunhein ja prae neid kuumas vokipannis või kastrulis vähese õliga 4 minutit, et aroomid hakkaksid eralduma. Lisa vein ja maitse järgi kalakastet ning hauta madalamal kuumusel veel 3 minutit. Tuuni hapusust laimimahlaga ja soolasust kalakastmega.
Pane sinikarbid soustisse, sega kiiresti segamini ja hauta kaane all kõval kuumusel 3-4 minutit. Pikemalt ei tohi, sest ülekeedetud karbiliha läheb vintskeks. Keera tuli alt ära, lisa hakitud basiilik, sega, siputa üle värske laimimahlaga ja serveeri kohe röstsaia või riisi kõrvale. Belglased, muide, söövad karpe koos friikartulitega (moules frites).
Nõuanne: kui karpide hulka jäi siiski mõni laip, siis selline karp jääb keetes ka kinniseks. Elusad karbid avanevad. Viska keedetud, kuid kinnised karbid ka minema.
Söömisel kasutatakse ühte tühja karpi nagu näpitsaid, millega teiste karpide sees liha koukida ja riisi suhu kühveldada.
1 kommentaar:
Mulle meeldib moulse hautada valgeveini ja sinihallitusjuustu kastmes. Puhas ja lihtne vein+küüslauk on ka VÄGA HEA!
Postita kommentaar