laupäev, 30. juuni 2012

Õlles hautatud karuliha

Kui teil pole juhtumisi jahimehest sõpra, siis hankige mõni sõber, kelle sõber on jahimees. No ja siis korraldage asjad sedamoodi, et saate näiteks kingituseks hunniku karuliha. See on kõige raskem etapp. Edasi on juba tipid-täpid.

Kuna minuga eelkirjeldatud sündmus aset leidis ja sain karu ilusate ribitükkide omanikuks, siis hakkasin retsepte otsima. Silma jäi üks Nami-Nami soovitus: Salme Masso vene köögi retsepti põhjal valminud karulihahautis tumeda ürdiõlle ja juurviljadega.

Tulemus sai superhea ja ületas ootusi. Karuliha maitse on unikaalne ja seda ei saa millegagi võrrelda. Tekstuur on robustne ja jäme, kuid küpsenud liha on mure ja hästi söödav. Sain vaimustava elamuse, mida kindlasti tahan korrata (kui jälle liha manu saan).

Marinaad:
  • 1 l vett
  • 4 sl 30% äädikat
Teisel päeval:
  • 1 sl köömneid
  • 1 sl kadakamarja
  • 1 sl kuivatatud münti
Hautamiseks:
  • 1 sibul
  • 3-4 porgandit
  • 2 väiksemat kaalikat
  • 100 gr juursellerit
  • praadimiseks õli
  • soola
  • musta pipart
  • paar kadakamarja ja vürtspipart
  • 2 tl Worcesteri kastet
Valmistamine:
Puhasta karuliha kelmetest ning lõika suurteks tükkideks. Vala peale äädikalahus ja hoia ööpäeva jagu külmas. Teisel päeval puista lihale peenestatud münti, purustatud kadakamarju ning köömneid ja hoia veel üks kuni mitu ööpäeva marinaadis. Laupäevast söögikorda hakkasin mina ette valmistama eelneval teisipäeval.

Toidutegemise päeval päeval koori ja tükelda köögiviljad ning prae kuumal pannil väheses õlis läbi. Tõsta ahjupotti. Võta liha marinaadist välja (marinaad viska ära), kuivata lihatükid hoolikalt köögipaberiga. Puista peale soola-pipart, masseeri läbi ja prae samuti kuumal pannil läbi. Tõsta ahjupotti asetatud köögiviljadele. Vala peale tume (ürdi)õlu (mina kasutasin Saku Porterit), lisa kadakamarjad, tavalise ja vürtspipra terad. Hauta ahjus 2 tundi, kuni liha on pehme. Maitsesta hautis soola-pipra ja Worcesteri kastmega. Serveeri kartulipüree ja marineeritud salatitega.

Kommentaare ei ole: