esmaspäev, 5. mai 2014

Lambaliha pohlakastmes

Pohlakaste sobib lambalihale suurepäraselt ja annab sellele mõnus-hapuka pikantse maitse.

  • 1 kg pehmet lambaliha, nt lambakints
  • 3 suurt küünt küüslauku
  • hapu ploomi- või alõtšakompott või tkemali kaste
  • 1 supilusikatäis lambaürte, nt rosmariin
  • sool
  • sorts õli
Kastme jaoks:
  • 500 g pohli
  • 2 klaasi vett
  • 0,5 klaasi suhkrut
  • 1/4 klaasi punast veini
  • 1 spl tärklist
  • kaneel
  • jahvatatud must pipar
  • vürts
  • sool
Liha valmistamine. Eemalda ploomidelt või alõtšadelt kivid. Purusta blenderis küüslauk, ploomid ja ürdid lisa õli ja maitse järgi sool. Pane lambakints või muud suured pehmed tükid saadud mögina sisse marineeruma vähemalt neljaks tunniks. Ööpäev on parem. Tükkideks lõigatud liha pane küpsetuskotti. Terve kints pane lihtsalt panniga ahju. Marinaad kalla ka juurde. Küpseta 180 kraadi juures umbes tund. Lamba kõrvale võid panna küpsema mõned tomatid.

Kastme valmistamine. Pane vesi ja pohlad potti, kuumuta kuni keemiseni. Võta tulelt ära ja jäta 15 minutiks tõmbama. Kurna pohlad vedelikust välja. Saadud vedelik pane kõrvale - see sobib väga hästi morsi valmistamiseks. Purusta pohlad  blenderis. Kui soovid hästi kreemjat kastet, siis hõõru püree läbi tiheda sõela, et kestad eemaldada. Pane püree potti, lisa suhkur, maitse järgi kaneeli, pipart ja soola, 3-4 vürtsitera. Kuumuta ja sega kuni keemiseni, võta tulelt. Sega tärklis vähese veega. Pane püreele uuesti tuli alla ja kuummuta keemiseni. Lisa vein ja tärklis kogu aeg segades. Ära keema lase. Soust on valmis siis kui see on kenasti paksenenud.

Serveeri millega iganes soovid. Sobivad nii köögiviljad kui ka riis või kuskus.

Kommentaare ei ole: