pühapäev, 18. detsember 2011

Kasahhi plov

Kazan ehk suur malmpott.
Usbeki plovile alternatiiviks pani mu sõber kirja kasahhide versiooni. Tegime seda suvel Ruhnus ja kasutasime malmist anumat, mida nimetatakse kazan'iks (pilt on pärit Wikipediast).
-------------
Omal ajal vene kroonus olles, tuleb meelde, et kõik need usbekid, kasahhid, tadžikid jne kaklesid omavahel, et milline on see õige plov. Plov on meie endise nõukogude bloki see aasia toit, mille tahaksid kõik sealsed oma rahvustoiduks kuulutada ja kogu au endale saada. Mäletan nagu eile vestlust, kus osales ka meie roodu eestlasest kokk - Helmut Green, ja vaieldi selle plovi teema üle. Näiteks oli suureks erimeelsuseks see, et kas plov peab olema sõmer või peavad riisiterad olema kokku kleepunud. Meie eestlasest kokk esindas vaatevinklit, et plov peab olema sõmer. Mina olen sama meelt. Kes seda kleepuvat sodi jõuab nautida. Samas täidab kleepuv plov paremini kõhtu ja sellega peab ju ka nõus olema. Eks see ole ju siis maitse asi ja erinevaid plove on lõputult. Usbekid üritasid ikka tõestada, et plov on nende rahvustoit. Eks ta siis on vist ka. Kunagi üks usbekk murdis öösel salaja roodu kööki ja tegi seal meile öösel "õige plovi" - mis oligi minu mäletamist mööda kleepuv ja justkui polnud väga hea.

Aga see kasahhi variant on sedasi:
  • Aja kazan või paksemapõhjaline pott kuumaks. Siis vala sinna toiduõli ja kui õli juba kergelt suitseb, siis viruta rasvasemat sorti liha (lammas, loom või nagu veendusime, et siga segamini lambaga oli ju väga hää) väikeste kuubikutena potti ja pruunista kiirelt igalt poolt.
  • Lisa hakitud sibul ja porgand ja särista edasi ca 10 min.
  • Vala keev vesi (teises nõus kuumaks aetuna) lihale, sibulale ja porgandile selga, et kataks kogu praetavat kraami ühtlaselt.
  • Maitsesta vürtsköömnete, soola ja pipraga ja keeda kogu möginat ca 20 min tasasemal tulel enne kui lisad riisi. Seda podisevat segu kutsutakse Kasahhis zirvak, ma ei tea kas vene keeles on vist sama.
  • Lisa zirvakki küüslauguküüned, barbarissi marjad (võib lisada ka musti ploome) ja võimalusel ka safranit (saab ka ilma, safran on kallis ja ega kasahh seda iga päev ei kasuta).
  • Laota riis ühtlaselt üle podiseva segu. On ülimalt tähtis, et riisi ei segata läbi zirvakiga, vaid riis laotatakse ühtlase kihina zirvaki pääle.
  • Vala keev vesi üle ühtlaselt potti laotatud riisi nii, et vesi oleks 1... 2 cm kõrgemal riisist ja pane potile kaas peale.
  • Tõsta temperatuuri ja aja kõik see hoogsalt keema. 10 min pärast langeta temperatuuri madalamaks ja lase riisil valmida rahulikus tempos. Ära sega riisi läbi!
  • Võid piiluda potti u 15 min pärast ja kuhjata riis poti keskele, et ei kõrvetaks poti külgedelt ja kata riis kumera taldrikuga (saab ka ilma) ja hoia madalat tuld all kuni riisi täieliku valmimiseni.
  • Peale riisi valmimist sega kogu värk läbi, võta tuli alt ära ja lase veel tõmmata 15...20 min.
Kogused: rusikareegel on, et 1 kilo riisi vajab samas suhtes 1 kilo liha ja 1 kilo porgandit ja sibulat. Vürtsköömnetega ei tohi koonerdada -  see on see plovi tegemise tähtsaim maitseaine.

Plovi kõrvale on nii usbekid kui ka kasahhid pakkunud hakitud tomati-sibula salatit, mis maitsestatud värske koriandriga.

Kommentaare ei ole: